Reklama
  • Środa, 20 stycznia (15:05)

    Kanelbullar (szwedzkie bułeczki)

Składniki na ok. 25 sztuk: Na ciasto: 53 dag mąki pszennej, 250 ml letniego mleka, 9 dag cukru, 10 dag roztopionej margaryny lub masła, 2 i ½ dag świeżych drożdży, ½ łyżeczki soli. Na nadzienie: 5 dag miękkiego masła, 3 dag cukru, 2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj ½ szklanki mleka, 1 łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj, by nie było grudek. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

2. Do pozostałej przesianej mąki dodaj cukier, sól, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na 90-120 minut, aż podwoi swą objętość.

3. Do miękkiego masła dodaj cukier oraz cynamon, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40-50 cm. Posmaruj cynamonowym nadzieniem. Zroluj formując roladę. Ostrym nożem pokrój w plasterki o grubości 1,5-2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 min, by podwoiły swą objętość. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Piecz 7-10 min w temperaturze 200°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut. Sztuka: 150 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:bułeczki

Zobacz również

  • Składniki na 20 porcji: 100 g masła, 200 g herbatników maślanych, 100 g wiórków kokosowych, 125 ml + 9 łyżek słodzonego mleka skondensowanego, 350 g cukierków typu toffi albo krówek, 300 g pianek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.