Reklama
  • Środa, 22 lutego (15:00)

    Karnawałowe pączusie

Skład na 40 sztuk: ● 500 g mąki ● 40 g drożdży ● 200 ml mleka ● 2 łyżki masła ● 50 g cukru ● 2 żółtka ● kieliszek wódki lub rumu ● 1 l oleju do smażenia pączków ● białko ● 1/3 szklanki cukru pudru ● opakowanie cukru waniliowego ● szczypta soli.

Czas przygotowania 70 minut. Cena sztuki ok. 0,30 zł

1. Drożdże rozkruszamy i ucieramy z łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko, płaską łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na kilka minut.

Reklama

Następnie łączymy z przesianą mąką, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone masło, żółtka, wódkę lub rum, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

2. Z ciasta formujemy nieduże pączki i układamy na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, by wyrosły.

3. Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor i układamy do osuszenia na papierowym ręczniku. Kiedy ostygną, pokrywamy je lukrem.

Przygotowujemy go z białka, które ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zamiast lukrem, pączusie możemy też posypać cukrem pudrem wymieszanym z miąższem z połowy laski wanilii.

Zobacz również

  • Składniki na 10 sztuk: 10 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 2 duże jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 125 ml wody, 1 budyń śmietankowy, 250 ml mleka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.