Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Kokosowe babeczki

Składniki: 4 jajka szklanka cukru pudru, szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 100 g masła, 220 ml mleka kokosowego (z puszki), 100 g wiórków kokosowych, krem z marakui: 125 g masła, posiekanego, 1/2 szklanki cukru pudru, miąższ z 3 owoców marakui, 2 jajka.

1. Na krem z marakui umyj i sparz wrzątkiem jajka. Wybij je i roztrzep. Wymieszaj w rondelku wszystkie składniki sosu. Podgrzewaj je na małym ogniu (nie gotuj), aż sos zgęstnieje (5-6 minut). Przełóż do słoika, zamknij i wstaw do lodówki (krem będzie świeży nawet tydzień).

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Foremki do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Jajka z cukrem miksuj przez 2-3 minuty na parze, aby się podgrzały, następnie zdejmij z pary i miksuj, aż zwiększą trzykrotnie objętość i będą białe (najwyższa prędkość, 8-10 minut). Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, delikatnie wymieszaj.

3. Rozpuść masło, dodaj mleko kokosowe i podgrzej na małym ogniu. Dodaj najpierw 1/4 ciasta do masła z mlekiem, wymieszaj, potem dodaj resztę. Wrzuć wiórki kokosowe i wymieszaj. Rozłóż ciasto do przygotowanych foremek. Piecz ok. 12 minut, aż będą złocisto-brązowe, a wierzchołki babeczek po naciśnięciu będą lekko sprężynować.

4. Po upieczeniu wyjmij babeczki z foremek (zostaw je w papilotkach) i przełóż na kratkę, aby ostygły. Tuż przed podaniem udekoruj kremem z marakui.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.