Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Korzenne bułeczki

Składniki: 5 dag drożdży, 15 dag cukru kryształu, 50 dag mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 20 dag masła, 2 jajka, 2 łyżki mielonego cynamonu, sól

1. Drożdże utrzyj z łyżką cukru, mąki i mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztop i ostudź 15 dag masła.

Reklama

2. Pozostałą mąkę połącz z zaczynem, resztą mleka i cukru (5 dag odłóż). Dodaj jajka oraz szczyptę soli, wlej masło. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Podziel na dwie części, rozwałkuj. Każdy płat polej resztą rozpuszczonego masła. Posyp pozostałym cukrem i cynamonem, zroluj. Pokrój w plastry. Piecz 30 min w 180 st.

12 porcji, czas 60 min; porcja – 240 kcal, cena 90 gr.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 10 dag mąki pszennej, 8 dag masła, 2 jajka, 160 ml wody. Krem: 300 ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 dojrzały banan. Polewa: po 5 dag czekolady... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.