Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Korzenne ciasteczka

Składniki: 25 dag mąki pszennej , 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta anyżu, 10 dag masła, sok z 1 cytryny, 1 jajko, sól

1. Mąkę przesiej do miski razem z sodą oczyszczoną, łyżeczką mielonego cynamonu, szczyptą mielonego anyżu oraz szczyptą soli. Dodaj posiekane masło, łyżkę soku z cytryny oraz żółtko.

2. Z przygotowanych składników zagnieć szy bko kruche ciasto, uformuj kulę. Owiń ją folią i odłóż do schłodzenia na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj. Małymi foremkami w kształcie śnieżynek (gwiazdek lub innymi) wycinaj ciasteczka.

Reklama

3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Układaj przygotowane ciasteczka. Białko rozkłóć z łyżką wody. Posmaruj ciasteczka. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz ciasteczka na złoty kolor (10-15 min) w temp. 190 st.

50 sztuk, czas ok. 50 min; porcja – 30 kcal, cena 20 gr.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.