Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:06)

    Kremowe cytrynki

Składniki na 12 sztuk: 5 cytryn, 2 szklanki mąki pszennej, 2 szkl. + 3 łyżki cukru, 5 jajek, 1 kostka masła, 2 żółtka, 7 łyżek mąki ziemniaczanej.

Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 sztuka: 370 kcal. Cena sztuki: 1,60 zł

Reklama

1. Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 3 łyżki wody. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Ciasto rozwałkuj, z placka wytnij krążki, wylep nimi silikonowe foremki. Spody piecz 30 minut w 200 st. Wystudź.

Z cytryn wyciśnij sok. Sok wymieszaj z 2 szkl. wody i 1 szkl. cukru. Dodaj resztę masła i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/2 szkl.wody, wlej do gotującego się płynu, gotuj minutę.

2. Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Wszystkie żółtka (w sumie 6) wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na kruchym spodzie. Wstaw na godzinę do lo dówki.

Białka ubij, dosypując pozostały cukier. Na każdej tarteletce połóż rozetkę bezy. Ponownie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 5–8 minut.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:kostka masła

Zobacz również

  • Skład na 6 sztuk: ● 300 g skondensowanego słodzonego mleka ● 225 g masła ● 100 g ciasteczek imbirowych ● 3 średniej wielkości cytryny ● 2 jajka ● korzeń imbiru. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.