Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:06)

    Kremowe cytrynki

Składniki na 12 sztuk: 5 cytryn, 2 szklanki mąki pszennej, 2 szkl. + 3 łyżki cukru, 5 jajek, 1 kostka masła, 2 żółtka, 7 łyżek mąki ziemniaczanej.

Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 sztuka: 370 kcal. Cena sztuki: 1,60 zł

Reklama

1. Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 3 łyżki wody. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Ciasto rozwałkuj, z placka wytnij krążki, wylep nimi silikonowe foremki. Spody piecz 30 minut w 200 st. Wystudź.

Z cytryn wyciśnij sok. Sok wymieszaj z 2 szkl. wody i 1 szkl. cukru. Dodaj resztę masła i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/2 szkl.wody, wlej do gotującego się płynu, gotuj minutę.

2. Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Wszystkie żółtka (w sumie 6) wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na kruchym spodzie. Wstaw na godzinę do lo dówki.

Białka ubij, dosypując pozostały cukier. Na każdej tarteletce połóż rozetkę bezy. Ponownie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 5–8 minut.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 12 sztuk: 25 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 2 jajka, 15 dag gorzkiej czekolady, 10 dag masła, 3 łyżki kakao, 200 ml mleka, 125 ml maślanki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.