Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Kruche babeczki z mascarpone

Składniki : 300 g mąki tortowej • 1/3 szklanki cukru pudru • łyżeczka proszku do pieczenia • 2 jajka • łyżka gęstej śmietany 18 proc. • 1/2 kostki masła roślinnego. Krem: 150 ml likieru waniliowego • 300 ml śmietany 30 proc. • 3 Śnieżki w proszku • 375 g serka mascarpone oraz kilka łyżek gęstych powideł śliwkowych lub innego dżemu czy kajmaku • dowolne posypki i ozdoby.

Przygotowanie ok. 40 min • Porcja 220 kcal • Koszt ok. 0,60 zł • Przepis na 30 szt.

Reklama

1 Z podanych składników zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je i kroję w kwadraty, którymi wylepiam foremki na babeczki. Ciasto lekko dociskam i nakłuwam widelcem. Piekę 15 minut w 180°C na złoto.

2 Likier i śmietanę wlewam do wysokiej miski, stopniowo dodaję Śnieżki i miksuję, aż masa zgęstnieje. Następnie porcjami dodaję mascarpone.

3 Na dno babeczek wykładam po łyżeczce dżemu lub kajmaku. Szprycą wyciskam krem i dekoruję.

Wioleta Perkowska z Ząbek

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.