Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (15:00)

    Kruche herbatniczki z migdałem

Składniki: 1 cytryna, 30 dag mąki, 10 dag cukru, 1 jajko, 20 dag zimnego masła, 30-60 migdałów (bez skórki),1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciastek, mąka do oprószenia stolnicy.

Reklama

Przygotowanie ok. 75 minut.

1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć. Z połowy owocu zetrzeć skórkę. Z całej cytryny wycisnąć sok. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz zimne masło. Siekać nożem, aż powstaną grudki. Dosypać cukier. Wbić jajko. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Migdały przepołowić. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Foremkami w kształcie serc, księżyców, choinek, gwiazdek powycinać ciastka.

Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. W każde ciastko wcisnąć połówkę migdała. Blachę z herbatnikami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut.

Kruche ciastka (ale też pierniczki) lukrujemy przed samym podaniem, aby od lukru nie zwilgotniały. Pierniczki możemy zamrozić, ale tylko „suche”. Polukru- jemy je po rozmrożeniu.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.