Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:00)

    Kruche pieguski

Składniki na ok. 25 sztuk: 200 g miękkiego masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 jajko, 2 i ½ szklanki mąki pszennej, szczypta soli, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 20 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), 100 g orzechów, np. włoskich, laskowych lub arachidowych, ½ szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny.

Przygotowanie:

1. Czekoladę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Rodzynki wrzuć do miseczki, zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 minut. Następnie osącz na sicie, oprósz 1 łyżką mąki. Do pozostałej przesianej mąki dodaj sól oraz sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj.

Reklama

Tłuszcz włóż do miski, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj jajko. Następnie w 2-3 porcjach wsyp suche składniki, czekoladę oraz bakalie, dokładnie zmiksuj. Ciasto włóż do lodówki na około 60 minut.

2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.

Ułóż je na blasze, lekko spłaszczając, i zachowując między nimi odstępy (w trakcie pieczenia lekko się rozpłyną). Piecz 15-20 mi nut w temperaturze 180°C.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.