Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:32)

    Kruche rogaliki z kaszą manną

Składniki na 25 sztuk: 24 dag mąki l 10 dag kaszy manny, 7 dag cukru, 10 dag masła, 1 łyżeczka proszku do piecze nia, ulubiony aromat do ciast, opakowanie cukru wanilinowego, 1 jajko. Ponadto: 3-4 łyżki cukru do posypania, papier do pieczenia lub olej do przygotowania blachy.

Przygotowanie:

1. Wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę, cukier zwykły i wanilinowy oraz proszek do pieczenia wymieszaj. Następnie dodaj jajko, esencję oraz masło i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i schładzaj w lodówce godzinę lub 30 minut w zamrażalniku.

Reklama

2. Przygotuj blachę do pieczenia rogalików: posmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C.

3. Ciasto wyjmij z lodówki. Odrywaj z niego po kawałku i jak najszybciej formuj w dłoniach najpierw niewielki wałeczek, potem ulep rogalik. Układaj je na blasze w sporych odstępach. Piecz do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min). Zaraz po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 245 kilokalorii.

Smak rogalików z ka szy manny wzbogacą mielone migdały.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.