Reklama
  • Środa, 16 marca 2016 (14:05)

    Kruche rurki z kremem

Ciasto: ● 250 g mąki ● 125 ml kwaśnej śmietany ● 125 dag masła ● szczypta soli Krem karpatkowy: ● 1/2 l mleka ● 5 żółtek ● 10 łyżek cukru ● cukier wanilinowy ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej ● 250 g masła

1. Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj śmietanę. Zagnieć. Chłodź godzinę.

Reklama

2. Rozwałkuj ciasto cienko i podziel na kwadraty. Owiń posmarowane masłem formy do rurek. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.

3. Żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, mąką i połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj masę i gotuj jak budyń do zgęstnienia. Zmiksuj i wystudź. Rozbij masło i powoli dodawaj do niego masę. Schłodzonym kremem napełnij rurki.

Żeby się nie zwarzył

Składniki kremu muszą mieć tę samą temperaturę. Najlepiej, by była pokojowa. Dlatego masło należy parę godzin wcześniej wyjąć z lodówki. Zawsze dodawaj budyń do masła, nigdy odwrotnie. Inaczej krem może się zwarzyć. Wstaw go do lodówki. Widzisz, że zaczyna się warzyć? Schłodź go. Trzymaj w lodówce 30 minut, Miksuj na najwyższych obrotach.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 2 łyżki maku ● 150 g borówek ● 275 g mąki ● 225 g cukru ● łyżka proszku do pieczenia ● 125 ml oleju ● 2 jaja ● 125 ml maślanki ● 150 g białej czekolady. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.