Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (14:00)

    Kwiatki z marmoladą i płatkami róż

Składniki na 20 sztuk. Ciasteczka: 2 szklanki mąki pszennej • 2 żółtka • 12 dag masła • 1/3 szklanki cukru pudru • szczypta soli. Nadzienie: 15 dag dżemu wiśniowego • suszone płatki dzikiej jadalnej róży do dekoracji.

1. Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, sól i przesiej cukier puder. Ciasto zagnieć, wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wytnij z niego ciastka.

Reklama

W połowie ciastek wytnij środki. Układaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temperaturze 180°C.

2. Wystudzone ciastka bez dziurki posmaruj dżemem. Ciastka z dziurką posyp przesianym cukrem pudrem i sklej z pełnymi. Posyp jadalnymi płatkami dzikiej róży (można je samemu zebrać i ususzyć).

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.