Reklama
  • Poniedziałek, 24 lutego 2014 (10:00)

    Kwiatuszki z jabłek

Składniki na 15 porcji: duże opakowanie ciasta francuskiego (ok. 1/2 kg) , mąka tortowa do podsypania. Krem: 4 równe, duże jabłka, mniej niż pół szklanki wody (ok. 100 ml), 2 łyżki soku z cytryny, 1/4 szklanki drobnego cukru kryształu, pół szklanki orzeszków nerkowca.

Jabłka umyj, obierz i, nie przekrawając, wykrawarką wytnij gniazda nasienne. Następnie całe jabłka (bez środków) pokrój poziomo w cienkie plastry. Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włóż plasterki jabłek i gotuj je przez kilka minut. Wyjmij i odsącz z wody.

Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 30x30 cm. Od razu pokrój w pasy o szerokości 3 i długości 30 cm. Orzechy nerkowca drobno posiekaj. Pasy ciasta zwiń w ślimaki.

Reklama

Kółeczka z jabłek przekrój na pół i poukładaj je tuż obok siebie na cieście. Lekko dociśnij; powinno powstać coś na kształt pierścienia. Gotowe ciastka z jabłkami rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp orzeszkami.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200º C przez ok. 25 minut. Wystudź i podawaj.

Czas przygotowania: 40 min. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja ok. 118 kcal.

Gotowe ciastka z jabłek możesz ozdobić, wkładając między paski jabłek listki czekoladowe lub robiąc na środku każdego kleks z bitej śmietany.

Na żywo
Więcej na temat:ciasto | z | ciasta | jabłka

Zobacz również

  • Składniki na 20-25 sztuk: 20 dag cukru pudru, 15 dag drobno zmielonych migdałów bez skórki, 3 białka o temperaturze pokojowej, czerwony barwnik w paście lub żelu, 1 łyżka zwykłego cukru, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.