Reklama
  • Czwartek, 23 lutego 2017 (15:00)

    Lukrowane śnieżynki

Składniki: 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej), 4 dag kandyzowanego imbiru, 25 dag cukru pudru, 17,5 dag mąki szczypta soli, 12,5 dag masła, 1 białko czerwony i żółty barwnik spożywczy, 1-2 łyżki cukru, mąka do oprószenia stolnicy

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut.

1. Skórkę pomarańczową i kandyzowany imbir rozdrobnić w malakserze. Następnie wymieszać z 5 dag cukru pudru, mąką i szczyptą soli. Dodać masło pokrojone na kawałeczki. Szybko rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

2. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć z niego foremkami ciastka w kształcie płatków śniegu. Śnieżynki ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 12-15 minut.

3. Ciastka wystudzić, ostrożnie zdjąć z blachy. Resztę cukru pudru utrzeć z białkiem na gładki, gęsty lukier i zabarwić go na różne kolory. Przełożyć do osobnych szpryc cukierniczych z małymi otworkami. Wyciskając cienkie paseczki lukru, udekorować ciastka. Posypać cukrem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.