Reklama
  • Poniedziałek, 4 stycznia (13:05)

    Makaroniki z kremem

Skład na 35–40 sztuk: Ciasto: ● 3 białka ● 1,5 szklanki cukru pudru ● 110 g drobno zmielonych migdałów ● 30 g cukru kryształu ● szczypta soli ● 3 łyżki kakao Krem: ● 4 jajka ● 3/4 szklanki cukru ● 100 g gorzkiej czekolady ● 3 łyżeczki ciemnego kakao ● 250 g masła lub margaryny

1. Ciasto. Cukier puder, sól, kakao i migdały mieszamy w misce. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier kryształ. Gdy piana jest już lśniąca, partiami wsypujemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie, ale starannie, by powstała jednolita masa.

2. Masę przekładamy do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce. Wyciskamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciastka o średnicy 2–3 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Pieczemy 10–12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Makaroniki powinny być z wierzchu i od spodu suche, a w środku wilgotne.

Reklama

3. Krem. Jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę. Odstawiamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy razem z kakao do ciepłej masy jajecznej. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy do białości. Stopniowo, cały czas ucierając, dodajemy wystudzoną masę czekoladową.

4. Połowę zimnych makaroników smarujemy kremem, nakrywamy pozostałymi ciasteczkami i sklejamy.

Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł. Wartość odżywcza jednej sztuki 234 kcal Białko 9,8 g/Tłuszcz 7,2 g/Węglowodany 31 g.

Rewia
Więcej na temat:makaroniki | krem | ciasto | z | kremy

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego 3aromat migdałowy, 30 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, szczypta soli, kilka łyżek marmolady lub dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.