Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (10:05)

    Makowe ślimaczki

Składniki na 30-35 sztuk: 30 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 2 jajka, 15 dag masła, 25 dag gotowej masy makowej, 1op. cukru waniliowego, szczypta soli, 1 żółtko, ok. 20 dag płatków migdałowych do posypania, 30-35 kandyzowanych wisienek do dekoracji.

1 Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na około 30 minut.

Reklama

2 Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą cienko rozwałkuj. Na plackach równomiernie rozsmaruj masę makową. Pozostaw wolne brzegi. Placki zwiń. Rulony potnij w plasterki. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i obsyp płatkami migdałowymi.

Ślimaczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Do środka każdego wciśnij wisienkę. Blachy kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz po 15 minut. Wystudź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 17 dag mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 240 ml wody, po 2 łyżki cukru i cukru waniliowego, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia. Krem: 350 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.