Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:05)

    Marcepanki

Ciasto: 25 dag migdałów • 25 dag cukru. Lukier: 25 dag cukru pudru • łyżeczka soku z cytryny • białko. Dekoracja: 15 dag orzechów laskowych • 10 dag pistacji • 10 dag skórki pomarańczowej.

Reklama

1 Migdały zalej wrzątkiem. Osącz, usuń skórki. Zmiksuj z dwiema łyżkami ciepłej wody. Masę przełóż do garnka i ucieraj z cukrem, podgrzewając na małym ogniu. Wystudź, rozwałkuj, wytnij krążki.

2 Cukier puder utrzyj z białkiem. Dodaj sok z cytryny. Posmaruj ciasteczka i udekoruj bakaliami. Piecz godzinę w temperaturze 120°C.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.