Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Marchewkowe muffiny

Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25 dag mascarpone, 200 ml kremówki, cukier puder.

1 Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach (powinnaś otrzymać dwie pełne szklanki). Obrane jabłko posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2 W większej misce wymieszaj mąkę, cukier (najlepszy będzie brązowy), szczyptę cynamonu, 1 opakowanie cukru waniliowego, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz proszek do pieczenia.

Reklama

3 W osobnym naczyniu zmiksuj 1/3 szklanki oleju z 3 całymi jajkami. Startą marchewkę z jabłkiem przełóż do dużej miski z sypkimi składnikami. Dolej mokre składniki.

4 Połącz całość przy użyciu miksera ustawionego na niskie obroty (lub wymieszaj szpatułką do ciasta). Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Foremki na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Piecz 25 minut.

5 Serek mascarpone zmiksuj razem z drugim opakowaniem cukru waniliowego oraz cukrem pudrem do smaku (3-4 łyżki). Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Połącz z masą z mascarpone. Odstaw do schłodzenia i stężenia.

6 Muffinki ostudź. Stężały krem serowy przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Tuż przed podaniem wyciskaj ozdobne kleksy na muffinach. Dowolnie dekoruj.

czas ok. 50 min; porcja – 290 kcal, cena 90 gr

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.