Reklama
  • Środa, 27 stycznia 2016 (08:00)

    Maślane ptysie oponki

Skład na 15 sztuk: ● 4 jajka ● 60 g masła ● 150 g mąki tortowej ● 200 ml wody ● szczypta soli ● cukier puder ● olej rzepakowy lub smalec do smażenia ● połowa cytryny albo limonki.

1. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę. Drewnianą łyżką cały czas mieszamy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie intensywnie mieszamy i dodajemy kolejno po jednym jajku.

2. Olej rozgrzewamy w drugim garnku. W tym czasie z pergaminu wycinamy kwadraty 5x5 cm. Szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki napełniamy ciastem i na kwadraty z pergaminu wyciskamy nieduże koła. Wkładamy na rozgrzany olej ciastem do dołu. Smażymy.

Reklama

3. Gdy ciasto zacznie odchodzić od papieru, zdejmujemy go i dosmażamy oponki z drugiej strony na złoty kolor. Osuszamy ptysie z tłuszczu, kładąc je na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z dodatkiem soku z limonki lub cytryny.

Czas przygotowania 70 minut. Cena sztuki ok. 0,80 zł

Więcej na temat:ma | ptysie | oponki

Zobacz również

  • 3 jajka, szkl. mąki, opak. cukru waniliowego, 30 dag serka homogenizowanego waniliowego, łyżeczka proszku do piecz., cukier puder, tłuszcz do głębokiego smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.