Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (10:05)

    Migdałowe precelki

Składniki na 50 sztuk: 20 dag miękkiego masła, 20 dag cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 20 dag mąki, 10 dag mielonych migdałów, 3 łyżki likieru migdałowego, 3 dag posiekanych pistacji, mąka do prószenia stolnicy.

1 Masło utrzyj mikserem z 10 dag cukru pudru i szczyptą soli na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj żółtko. Mąkę wymieszaj z migdałami, wsyp do masy maślanej. Potem szybko rękoma zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Z placka foremką wytnij precelki. Jeśli nie masz takiej foremki, odrywaj małe porcje ciasta. Zrób z nich wałeczki i uformuj precelki.

Reklama

2 Ciastka ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz po ok. 15 minut. Wystudź. Pozostały cukier puder utrzyj z likierem na gładki lukier. Posmaruj nim ciastka. Posyp je pistacjami.

Przygotowanie ok. 75 min. 1 sztuka zawiera ok. 70 kcal. Ok. 25 gr za sztukę

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk: 1 opak. ciasta francuskiego, 3/4 szkl. ulubionego dżemu, 5 dag drobnego cukru lub 1 op. cukru waniliowego, masło do wysmarowania blaszki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.