Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:32)

    Migdałowe warkocze

Składniki na 12-16 sztuk: 25 dag mąki, 10 dag mielonych migdałów, 9 dag cukru, 18 dag zimnego masła lub margaryny, szczypta soli, kilka kropli esencji migdałowej.

Do dekoracji:

Reklama

całe migdały bez skórki, cukier wanilinowy do posypania.

Ponadto:

folia spożywcza, papier do pieczenia lub olej do posmarowania blachy.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, dosyp do niej mielone migdały, 9 dag cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dodaj esencję migdałową, posiekane masło i zagnieć gładkie ciasto.

2. Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na 30-40 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj blachę i dobrze rozgrzej piekarnik.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj olejem, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.

3. Wyjęte z lodówki ciasto podziel na kilka części, z każdego kawałka uformuj wałek (jak na kopytka). Z wałka odkrawaj po dwa kawałki ciasta i zapleć je tak, jak na zdjęciu.

Ozdabiaj całymi migdałami. Ciastka układaj w odstępach na przygotowanej wcześniej blasze.

4. Ciastka piecz na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli pieczesz z termoobiegiem, temperatura może być o 10° C niższa. Piecz ciastka 15-20 minut na złoty kolor. P

o wyjęciu z piekarnika, gdy będą jeszcze gorące, przełóż je na płaski talerz i od razu posyp cukrem wanilinowym. Ciastka pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 10 dag mąki pszennej, 8 dag masła, 2 jajka, 160 ml wody. Krem: 300 ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 dojrzały banan. Polewa: po 5 dag czekolady... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.