Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Minimuffinki z michałkami

Ciasto na muffinki: 12,5 dag margaryny, 5 dag mlecznej czekolady, łyżka kakao, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody, szklanka mąki, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 250 ml śmietany 30 proc., 10 sztuk białych cukierków typu michałki,  25 dag serka mascarpone.

Reklama

1 Margarynę rozpuszczam, dodaję wodę, cukier, kakao i połamaną czekoladę. Gotuję na małym ogniu ok. 3 min i odstawiam do wystudzenia. Mieszam z żółtkami. Dodaję przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieram mikserem, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Białka ubijam na pianę, lekko mieszam z ciastem. Napełniam masą papierowe foremki do 3/4 wysokości i piekę w 180°C ok. 15 min lub do suchego patyczka.

2 Podgrzewam śmietanę z michałkami, rozpuszczam (nie gotuję), odstawiam do wystudzenia (np. do lodówki na całą noc). Ubijam i łączę z utartym serkiem, schładzam. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiam muffiny.

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.