Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Minimuffinki z michałkami

Ciasto na muffinki: 12,5 dag margaryny, 5 dag mlecznej czekolady, łyżka kakao, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody, szklanka mąki, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 250 ml śmietany 30 proc., 10 sztuk białych cukierków typu michałki,  25 dag serka mascarpone.

Reklama

1 Margarynę rozpuszczam, dodaję wodę, cukier, kakao i połamaną czekoladę. Gotuję na małym ogniu ok. 3 min i odstawiam do wystudzenia. Mieszam z żółtkami. Dodaję przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieram mikserem, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Białka ubijam na pianę, lekko mieszam z ciastem. Napełniam masą papierowe foremki do 3/4 wysokości i piekę w 180°C ok. 15 min lub do suchego patyczka.

2 Podgrzewam śmietanę z michałkami, rozpuszczam (nie gotuję), odstawiam do wystudzenia (np. do lodówki na całą noc). Ubijam i łączę z utartym serkiem, schładzam. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiam muffiny.

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.