Reklama
  • Środa, 22 lutego (10:00)

    Minipączki z rodzynkami

Składniki na 30 sztuk: Zaczyn: 5 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru drobnego, 4 łyżki ciepłego mleka. Ciasto: 50 dag mąki tortowej, 3 łyżki masła, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 10 dag cukru drobnego, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki rodzynek, 1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny, sól, smalec lub olej do głębokiego smażenia, cukier puder do dekoracji.

1. Składniki zaczynu wymieszać, przykryć czystą, bawełnianą ściereczka, odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Reklama

2. Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukier, szczyptę soli, śmietankę oraz wyrośnięty zaczyn, wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

3. Rodzynki zalać wrzątkiem i sokiem cytrynowym, odstawić na kwadrans, odcedzić. Dodać do wyrośniętego ciasta wraz ze skórką z cytryny, dokładnie wymieszać.

4. Z ciasta odrywać nieduże kawałki, formować z nich kulki. Rozłożyć na stole wyłożonym pergaminem, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Minipączki smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu, osączyć na ręczniku papierowym, oprószyć pudrem.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 12 sztuk. Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 8 plasterków ananasa (z syropu lub świeżego), ewentualnie 3/4 szkl. dżemu ananasowego. Dodatkowo: 1 jajko, 2 łyżki mleka, cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.