Reklama
  • Wtorek, 23 lutego (13:05)

    Miodowe pierniczki

Składniki: 100 g masła, o temperaturze pokojowej, 1/4 szklanki cukru pudru, 1/3 szklanki miodu, jajko, 2 szklanki mąki pszennej, łyżka kakao, 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej. Nadzienie: 90 g masła, 1/4 szklanki drobnego cukru, 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy, łyżeczka soku pomarańczowego. Polewa: szklanka drobnego cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki soku pomarańczowego.

Reklama

✓ 12 sztuk • przygotowanie: 30 min • pieczenie: 12 min • 373 kcal/sztuka • 2 zł/sztuka

1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.

2 Wymieszaj mikserem masło, cukier, miód i jajko. Dodaj, mieszając, mąkę i kakao, a na koniec wlej czekoladę.

3 Wyłóż masę na oprószony mąką blat i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na dwa placki grubości ok. 4 mm. Foremką w kształcie serca wytnij 24 ciasteczka. Ułóż je na papierze do pieczenia. Piecz 10-12 minut.

4 Na nadzienie ubij masło z cukrem i skórką pomarańczową. Dodaj sok, wymieszaj. Przełóż kremem ostudzone ciasteczka, składając je po dwa.

5 Na polewę wymieszaj cukier i kakao. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj. Udekoruj polewą wierzch ciasteczek.

Olivia
Więcej na temat:na | pierniczki

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 150 ml maślanki, 12 dag masła, 10 dag cukru, 22 dag mąki, po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i kakao, 8 dag gorzkiej czekolady, 300 ml kremówki, maliny, 1 op. cukru waniliowego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.