Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Miodowe warkocze

Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon.

czas ok. 70 min; porcja – 430 kcal, cena 1,60 zł

Reklama

Krok pierwszy

Drożdże utrzyj z łyżką cukru kryształu, odrobiną mleka i 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Resztę mąki przesyp do miski. Dodaj szczyptę soli, pozostały cukier kryształ, mleko i 1 jajko.

Krok drugi

Wlej 125 ml letniej wody. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj na duży płat.

Krok trzeci

Na płacie połóż masło (5 dag odłóż). Zawiń je w ciasto, złóż na pół. Owiń w folię spożywczą, odłóż 20 min. Wyjmij z folii, ponownie rozwałkuj. Złóż trzy razy, znów odstaw na 20 min. Powtórz czynność 2 razy.

Krok czwarty

Ciasto rozwałkuj na prostokąt 24 na 40 cm. Pokrój go wzdłuż na 12 długich pasków o szer. 2 cm. Bierz po 4 paski i splataj z nich szerokie warkocze. Każdy z warkoczy (powstaną 3) pokrój na 4 kawałki.

Krok piąty

Drugie jajko zmiksuj z cukrem pudrem, szczyptą kardamonu, płynnym miodem oraz resztą rozpuszczonego masła. Mieszanką smaruj warkocze, obłóż orzechami. Piecz około 20 minut w 190 st.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.