Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Muffinki cytrynowe z makiem

Składniki na 8 sztuk: Babeczki: 20 dag mąki tortowej • 3 jajka • 16 dag masła • 12 dag cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1,5 łyżki maku • 3 łyżki mleka • 3 cytryny Dekoracja: 250 ml śmietany 30 proc. • 3 łyżki maku

Reklama

1. Cytryny umyj, sparz i zetrzyj skórkę. Masło utrzyj z cukrem. Miksując, dodawaj jajka. Dodaj mleko, mak, 1/3 skórki i zmiksuj. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z masą.

2. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i nałóż ciasta do 3/4 ich wysokości. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Śmietanę ubij, dodaj skórkę z cytryny. Udekoruj babeczki.

Czas: około godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.