Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:05)

    Muffinki czekoladowe

Składniki na 12 sztuk: na ciasto: 225 g mąki pszennej, 25 g kakao, 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 300 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 85 g masła lub margaryny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g białej czekolady. Na polewę: 100 g ciemnej czekolady, 50 g białej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

1. Do rondelka włóż masło lub margarynę, roztop. Obie czekolady drobno posiekaj. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, wsyp kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę oraz przestudzony tłuszcz, wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych. Krótko wymieszaj, aby składniki tylko się połączyły. Dodaj posiekane czekolady, wymieszaj.  2. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. 100 ml śmietanki podgrzej, dodaj posiekaną ciemną czekoladę, wymieszaj. Do pozostałej podgrzanej śmietanki dodaj posiekaną białą czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Wystudzone muffiny udekoruj najpierw ciemną a następnie białą polewą.

Reklama

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 340 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 17 dag mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 240 ml wody, po 2 łyżki cukru i cukru waniliowego, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia. Krem: 350 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.