Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca 2017 (15:05)

    Muffinki kardamonowe

Składniki (8 porcji): ● 250 g mąki ● 2/3 szklanki i 3 łyżki cukru ● cukier wanilinowy ● łyżeczka proszku do pieczenia ● szklanka mleka ● 2 jajka ● 1/2 szklanki oleju ● 300 ml śmietany kremówki ● 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku.

Reklama

1. W jednej misce rozmieszaj składniki mokre, a w drugiej suche (oprócz 3 łyżek cukru). Następnie połącz wszystkie składniki i mieszaj chwilę, aż się połączą.

2. Ciasto przełóż do formy na muffinki lub papilotek do 3/4 ich wysokości. Piecz ok. 20 min w 200 °C. Zostaw do ostygnięcia.

3. Ubij śmietanę z cukrem, przełóż do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej i dekoruj muffinki.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.