Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (08:05)

    Muffinki owsiane z kremem

Składniki na 12 sztuk: Na muffiny: 25 dag mąki pszennej, 9 dag płatków owsianych, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki cynamonu, 1 garść rodzynek, 2 jajka, 200 ml mleka, 80 ml oleju, np. słonecznikowego,7 łyżek płynnego miodu. Ponadto: 25 dag serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., ½ szklanki cukru pudru, 2 wafle miodowe, 6 łyżeczek płynnego miodu

Reklama

Przygotowanie: 1. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz rodzynki, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, olej oraz miód, całość zmiksuj. Suche składniki dodaj do mokrych. Krótko wymieszaj tak, aby składniki się tylko połączyły.  

2. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. 

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując przesiany cukier puder. Na koniec, wciąż ucierając, stopniowo dodawaj serek mascarpone aż składniki się połączą. Wystudzone muffiny udekoruj kremem, połamanymi waflami i miodem.

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 460 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.