Reklama
  • Poniedziałek, 17 grudnia 2012 (12:55)

    Muffinki śliwkowo-cynamonowe

Z delikatną kremową czapeczką.

Zdjęcie

Pyszne muffinki nie tylko na święta /Smacznego
Pyszne muffinki nie tylko na święta
/Smacznego

Składniki:

Reklama

  • słoik śliwek (360 ml)
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek zmielonego cynamonu
  • 200 g jogurtu naturalnego\
  • 150 g śmietany
  • 50 ml likieru jajecznego
Przygotowanie:

Śliwki osączyć. Masło, sól, 1 opakowanie cukru waniliowego i cukier wymieszać za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodawać do ciasta na przemian z jogurtem. Ostrożnie wmieszać śliwki. Papierowe papilotki układać w formie do muffin (12 szt.), nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygły. Śmietanę ubić z likierem, dodać opakowanie cukru waniliowego. Nakładać na muffinki"czapeczkę" ze śmietany, oprószyć cynamonem.

Czas przygotowania: 60 minut. Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 twarde jabłka z czerwoną skórką, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 szkl. konfitury z płatków róży lub innej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.