Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Muffinki z borówkami

Skład na 12 sztuk: ● 2 łyżki maku ● 150 g borówek ● 275 g mąki ● 225 g cukru ● łyżka proszku do pieczenia ● 125 ml oleju ● 2 jaja ● 125 ml maślanki ● 150 g białej czekolady.

Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 1,50 zł

Reklama

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mak, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce łączymy olej, jaja i maślankę. Do płynnych składników dodajemy stopniowo suche i wyrabiamy mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodajemy 75 g grubo posiekanej czekolady oraz 100 g umytych i osuszonych borówek, krótko mieszamy.

2. Otwory w blasze do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Przekładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy 20–25 minut w 200ºC.

3. Muffiny wyjmujemy z formy, ale zostawiamy w papilotkach. W rondelku rozpuszczamy 75 g czekolady. Nabieramy na łyżkę lekko przestudzoną czekoladę i dekorujemy ciastka w esy-floresy.

Na wierzch kładziemy po kilka borówek i jeszcze raz polewamy czekoladą. Na koniec możemy delikatnie posypać brązowym cukrem w kryształkach.

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.