Reklama
  • Wtorek, 5 listopada 2013 (08:05)

    Muffinki z kremem

Składniki na 15 muffinek: 160 g masła, 3 duże jaja, 3/4 szklanki cukru, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady. Na krem:, 200 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietanki 36-proc, 2 łyżki brandy (lub winiaku).

Reklama

1. Masło ucieramy mikserem na jednolitą puszystą masę. Wsypujemy cukier i, dalej ucierając, dodajemy jajka (po jednym, za każdym razem dobrze rozmiksowując ciasto). Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do ciasta. Miksujemy.

2. Papilotki napełniamy ciastem do mniej więcej 2/3 wysokości (muffiny urosną). Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temp. 170º C przez około 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy muffinki są gotowe.

3. Przygotowujemy krem. Śmietanę podgrzewamy w rondelku. Siekamy czekoladę. Do gorącej śmietanki dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Gdy czekoladowa masa lekko przestygnie, dodajemy alkohol. Całość mocno schładzamy a następnie ubijamy na puszysty krem.

4. Dekorujemy nim muffinki za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Dodatkową ozdobą mogą być kuleczki cukiernicze lub wiórki czekolady.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut; Porcja: 280 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:muffinki | z | krem

Zobacz również

  • Składniki na 12 sztuk na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g), 7 dag cukru, 10 dag roztopionej marga ryny, 250 ml letniego mleka,1 jajko. Na nadzienie: 25 dag twarogu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.