Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Muffinki z kremem z białej czekolady

Skład na 12 sztuk: ● 200 g białej czekolady ● 150 g deserowej czekolady ● 165 g masła lub margaryny ● 250 g drobnego cukru ● opakowanie cukru waniliowego ● 4 jaja ● 160 g mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 200 g serka śmietankowego ● szczypta soli.

Reklama

1. Ciemną czekoladę siekamy na drobne kawałki i roztapiamy razem ze 125 g masła w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Przekładamy do miski i dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jaja, mąkę, proszek do pieczenia i krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły.

2. Zagłębienia w blachach do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdego nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180ºC, studzimy.

3. Białą czekoladę dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostygnięcia. Do serka dodajemy 40 g miękkiego masła i miksujemy.

Następnie łączymy z białą czekoladą, aby powstał aksamitny krem, który przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką. Krem wyciskamy na babeczki.

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.