Reklama
  • Poniedziałek, 27 lipca 2015 (08:05)

    Muffinki z malinami i kremem

Skład na 14 sztuk: ● 150 g malin ● 250 g margaryny ● 200 g cukru pudru ● 4 jajka ● 2 szklanki mąki ● 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ● łyżeczka proszku do pieczenia ● aromat waniliowy. Krem: ● 400 ml śmietany kremówki ● 400 g serka mascarpone ● 5 łyżek cukru pudru ● kilkanaście malin do dekoracji.

Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 1,50 zł

1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając po jednym jajku. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia. Wlewamy aromat. Dokładnie mieszamy.

Reklama

2. Umyte i osuszone maliny prószymy pozostałą mąką ziemniaczaną, a następnie ostrożnie łączymy z ciastem.

3. Ciastem wylepiamy przygotowane foremki na muffinki. Na 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC.

4. Krem: Kiedy babeczki się pieką, przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i zmiksowane maliny. Krem przekładamy do worka cukierniczego, wyciskamy na zimne babeczki. Wierzchy dekorujemy malinami i ziołami.

Wartość odżywcza jednej sztuki 186 kcal Białko 7,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 g

Rewia
Więcej na temat:muffinki | warto | z | krem | maliny

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 200 g mąki, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1–2 łyżki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g mielonych migdałów, 50 g cukru, 200 g masła, jajko, żółtko, 300 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.