Reklama
  • Środa, 11 grudnia 2013 (13:05)

    Muffiny cytrynowe z włoską bezą

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 12 dag masła, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 2 cytryny, kefir (200 ml). Beza włoska: 2 białka, 10 dag cukru, 30 ml wody.

1. Do jednej miski wsyp suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę startą z 2 cytryn. W drugiej połącz jajka, kefir, roztopione, schłodzone masło i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Mokre składniki połącz z suchymi. Szybko wymieszaj. Ciasto nałóż do przygotowanej formy muffinkowej. Piecz przez ok. 15 min w 200ºC.

Reklama

2. Zagotuj wodę z cukrem. Następnie syrop podgrzej do 120ºC (aż kropla wlana do zimnej wody będzie elastyczna). Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, wlej gorący syrop.

Ubijaj dotąd, aż masa ostygnie. Bezę umieść w szprycy (rękawie) i nałóż na muffiny. Możesz przypiec ją od góry w piekarniku lub palnikiem.

GDOBRY POMYSŁ Włoską bezą możesz dekorować też desery bez pieczenia, np. sorbety, musy.

Świat kobiety
Więcej na temat:muffiny | z

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mąki pszennej, 1 op. suszonych drożdży, 5 dag cukru, 200 ml ciepłego mleka, 1 jajko, 5 łyżek oleju, po 35 dag jagód i poziomek, 2 op. cukru waniliowego, ok. 7 dag pokruszonych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.