Reklama
  • Wtorek, 7 marca (14:05)

    Muffiny z czerwonego ciasta

Składniki na 12 sztuk: 3/4 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki oleju, jajko, lekko roztrzepane, 1/2 łyżeczki białego octu winnego, łyżeczka esencji waniliowej, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki maślanki, czerwony barwnik spożywczy (dopasuj ilość według przepisu na opakowaniu). Lukier: 125 g twarożku homogenizowanego, 50 g masła, 4 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki kakao.

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Formę do muffinów wyłóż papierowymi papilotkami.

2. Mikserem wymieszaj cukier, olej, jajko, ocet i esencję. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a następnie czerwony barwnik.

3. Przełóż ciasto do foremek (do 2/3 wysokości). Piecz 20-25 minut. Odstaw, aby ostygły.

4. Na lukier zmiksuj twarożek z masłem. Połącz cukier puder z kakao i dodaj do masy. Wymieszaj. Przełóż lukier do torebki z uciętym rogiem i wyciśnij go na muffiny.

Udekoruj babeczki sercami z czekolady (przepis poniżej) i obsyp cukrem pudrem.

Serduszko z czekolady

Ozdobisz nim babeczkę lub po prostu położysz obok filiżanki z kawą. Na 12 serduszek rozpuść oddzielnie 200 g białej i 100 g mlecznej czekolady. Rozłóż arkusz papieru do pieczenia na chłodnym blacie.

Wylej na niego białą czekoladę i rozprowadź ją nożem na możliwie cienką warstwę.

Skrop mleczną czekoladą i czubkiem noża zrób z niej fantazyjne wzorki. Zostaw, aby czekolada całkiem zastygła. Wytnij foremką małe serca.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.