Reklama
  • Środa, 22 lutego (10:00)

    Noworoczne babeczki

Składniki na 12 sztuk: 35 dag mąki tortowej, 15 dag mlecznej czekolady, 23 dag cukru drobnego, 20 dag margaryny do pieczenia, 3 jajka, 2-3 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki ciemnego kakao, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2-3 łyżeczki przyprawy do pierników, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 4 łyżki mleka 3,2 proc., sól, 40 dag serka mascarpone, 150 ml śmietanki 30 proc., 3 łyżki cukru pudru, aromat pomarańczowy, paski lukrecji, pisaki cukrowe, draże do dekoracji.

1. Margarynę rozpuścić w rondlu, dodać kakao, kawę, cukier waniliowy i drobny, mleko, przyprawę piernikową, szczyptę soli, wymieszać. Do wystudzonej masy wbić jajka, wymieszać.

Reklama

2. Czekoladę bardzo drobno posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kawałkami czekolady, dodać wystudzoną masę kakaową. Niezbyt dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do silikonowej formy do muffinek wyłożonej papilotkami, wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 190-200ºC, potem temperaturę zmniejszyć do 180ºC i piec 15 minut.

Jeszcze ciepłe muffinki wyjąć z formy, wystudzić. Dekorować śmietanką ubitą na sztywno z cukrem pudrem, mascarpone i aromatem. Ozdobić.

Nasza rada

Dekorowanie babeczek to świetna zabawa szczególnie dla dzieci. Zrób z nich smakowite choineczki lub prezenciki.

Przygotowanie: ok. 30 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.