Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:00)

    Oponki drożdżowe

Składniki dla 4 osób: 1/2 kg mąki • 6-7 dag drożdży • 10-15 dag cukru • 10 dag margaryny • płaska łyżeczki soli 4-5 żółtek • 3/4 szklanki mleka • kieliszek alkoholu • tłuszcz do smażenia • cukier puder.

Reklama

1. Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać cztery łyżki mąki, łyżkę cukru i dobrze wymieszać. Odstawić.

2. Do pozostałej mąki dodać rozczyn, żółtka, cukier, sól, mleko, a na końcu – roztopioną margarynę i 1/2 kieliszka alkoholu. Wyrabiać ciasto. Przykryć je i odstawić. Wyrośnięte rozwałkować i wykrawać kółka. Pozostawić do wyrośnięcia.

3. Na rozgrzany tłuszcz (z dodatkiem reszty alkoholu) kłaść wyrośnięte krążki. Smażyć pod przykryciem, przewrócić, smażyć. Posypać cukrem.

CZAS: około 1,5 godziny

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji”

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.