Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (15:00)

    Orzechowe markizy

Składniki: 20 dag orzechów włoskich, 20 dag masła, 10 dag + 5 dag cukru, szczypta soli, 1 jajko, 30 dag mąki, 1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników, skórka z 1/2 cytryny, 20 dag marmolady morelowej Na lukier: 20 dag cukru pudru, 6 łyżek soku z cytryny, cukrowa posypka do dekoracji, mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie: ok. 90 minut.

1. Posiekać 15 dag orzechów i zrumienić je na suchej patelni. Przesypać na talerzyk i odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 10 dag cukru. Wbić jajko. Wsypać mąkę, przyprawę korzenną, posiekane orzechy i skórkę startą z cytryny. Zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek. Wyciąć z niego 80 kółek o śr. 5 cm. Ułożyć je na blachach posmarowanych olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 10 minut. Odłożyć do wystudzenia. Następnie przełożyć marmoladą.

Reklama

2. Na rozgrzanej patelni stopić pozostały cukier na jasny karmel. Dolać do niego 5 łyżek gorącej wody. Wymieszać. Do karmelu włożyć pozostałe orzechy, wymieszać, przełożyć na pergamin i zostawić do zastygnięcia.

3. Cukier puder utrzeć z 6 łyżkami soku z cytryny. Posmarować nim markizy. Do każdej markizy przykleić kawałek orzecha w karmelu. Udekorować cukrową posypką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia lukru.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.