Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Orzechowe muffinki

Składniki: 20 dag kolorowych winogron, 6 dag nugatu, 7 dag orzechów laskowych, 12 dag masła, 10 dag cukru, 3 jajka, sól, 20 dag jogurtu , 40 dag mąki, szczypta sody, 1/2 op. proszku do pieczenia, 40 ml likieru amaretto.

1. Winogrona opłucz, osusz, oderwij z szypułek. Każde gronko przekrój na połówki lub ćwiartki. Nugat (np. batonik nugatowy) posiekaj na małe kawałki. Orzechy laskowe zmiel.

2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawaj po 1 całym jajku. Do powstałej masy wlej jogurt. Dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli i so dy oraz z proszkiem do pieczenia.

Reklama

3. Na koniec do ciasta wsyp zmielone orzechy i wlej likier. Możesz go zastąpić wodą z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Ciasto wymieszaj starannie.

4. Formy na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij do połowy ciastem. Posyp nugatem oraz winogronami. Dopełnij pozostałym ciastem. Piecz 30 minut w temp. 170 stopni.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety
Więcej na temat:muffinki

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego 3aromat migdałowy, 30 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, szczypta soli, kilka łyżek marmolady lub dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.