Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (10:05)

    Orzechowe półksiężyce

Składniki na 25 sztuk: 20 mąki, 5-6 łyżek mielonych orzechów laskowych, 2 łyżki cukru, 10 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 1 jajko, 1 żółtko, szczypta soli, 1 op. gotowego lukru do dekoracji.

1 Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone orzechy oraz cukier i cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy możesz dodać żółtko i jajko.

Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce.

Reklama

2 Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut. Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej.

Następnie lukier przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ciastka udekoruj cienkimi paseczkami lukru.

Przygotowanie ok. 55 min. 1 sztuka zawiera ok. 120 kcal. Ok. 20 gr za sztukę

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 twarde jabłka z czerwoną skórką, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 szkl. konfitury z płatków róży lub innej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.