Reklama
  • Środa, 20 stycznia (08:05)

    Orzechowe pyszności

Składniki na 16 porcji: 40 dag mąki pszennej • 25 dag masła • 10 dag cukru pudru • 2 jajka • łyżeczka sody • szczypta soli • 10 dag orzechów włoskich • 10 dag migdałów ze skórką • 10 dag gorzkiej czekolady Białe nadzienie: • 5 dag masła • 2 łyżki cukru • 1/2 szklanki mleka • szklanka mleka w proszku • aromat migdałowy

1. Mąkę przesiej z sodą i cukrem pudrem, dodaj sól, wlej ciepłe masło. Zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremki, np. w kształcie łupinek orzecha, piecz 10 minut w temp. 180˚C.

Reklama

2. Czekoladę rozpuść w garnku, przestudź. Napełnij nią część orzechowych „miseczek” i wciśnij do każdej orzech. W garnku podgrzej mleko z masłem i cukrem, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj mleko w proszku i aromat, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Napełnij resztę miseczek, udekoruj każdą migdałem.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 20 porcji: 100 g masła, 200 g herbatników maślanych, 100 g wiórków kokosowych, 125 ml + 9 łyżek słodzonego mleka skondensowanego, 350 g cukierków typu toffi albo krówek, 300 g pianek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.