Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Orzechowe roladki

Składniki: 4 białka, 8 dag cukru kryształu, 5 łyżek mąki, 4 dag orzechów włoskich, 150 ml mleka, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, dżem, bita śmietana, żurawina

1. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszaj 3 płaskie łyżki mąki oraz drobno posiekane lub zmielone orzechy.

2. Powstałe ciasto wylej na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz 8 min w temp. 200 st. Wyjmij, ułóż pergaminem do góry na czystej ściereczce. Pozostaw do ostygnięcia. Oderwij pergamin.

Reklama

3. Resztę mąki rozprowadź w mleku, doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, mieszając, ostudź. Zmiksuj razem z masłem, cukrem pudrem i waniliowym.

4. Zimne ciasto posmaruj ulubionym dżemem, a potem powstałym kremem. Zroluj, owiń w pergamin i odstaw do lodówki do stężenia. Pokrój na kawałki (3 cm). Ozdób bitą śmietaną oraz żurawiną ze słoika.

Czas ok. 60 min; porcja – 160 kcal, cena 90 gr.

Zdarza się czasem, że piana z białek nie chce się ubić. Najprawdopodobniej winne są drobinki wody lub tłuszczu. Zanim więc weźmiesz się za ubijanie sprawdź, czy wszystkie naczynia i akcesoria, których używasz, są czyste i idealnie suche. Do białka nie może też dostać się nawet odrobina żółtka.

Świat kobiety
Więcej na temat:roladki

Zobacz również

  • Skład na 6 sztuk: ● 200 g mąki ● 100 g masła ● 2 jajka ● 50 g cukru ● opakowanie cukru waniliowego ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 100 g pasty marcepanowej ● 3 łyżki likieru migdałowego ● 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.