Pączki "pomarańczki"

Wtorek, 14 marca (13:00)

1/2 kostki margaryny, ok. 4 dag smalcu, 3 łyżki cukru, szkl. mleka, szczypta soli, kg mąki tortowej, 5 jajek, 5 żółtek, sok z 1 cytryny, 10 dag drożdży roztartych z łyżką cukru, konfitura pomarańczowa, łyżka octu, olej, lukier.

1 Podgrzej mleko, rozpuść w nim margarynę, smalec, cukier i sól. Wystudź, dodaj resztę składników. Wyrób ciasto, przykryj, odstaw, żeby wyrosło.

2 Wyrób wyrośnięte ciasto, porcjami rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj po łyżeczce konfitury, zlepiaj, formując kulki.

Reklama

3 Rozgrzej olej z octem, smaż pączki. Osącz na papierowym ręczniku kuchennym, polukruj.

czas przygotowania 80 min, ilość porcji 16, cena za porcję 1,20 zł

Przepis Jadwigi Smolińskiej z Koronowa

Chwila dla Ciebie