Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Pączki z dżemem

50 dag mąki tortowej, 5 dag drożdży, 3 czubate łyżki cukru, łyżka cukru waniliow., jajko, 4 żółtka, 5 dag masła, 250 ml mleka, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu, gęsty dżem truskawkowy, tłuszcz do smażenia, lukier.

Reklama

Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów

1 Podgrzej mleko, wymieszaj je z drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstaw na 15 min.

2 Roztop masło, ostudź. Do mąki dodaj sól i cukier waniliowy. Jajko i żółtka utrzyj z resztą cukru.

3 Łyżką wymieszaj mąkę i podrośnięte drożdże, dodaj utarte jajka, wyrób elastyczne ciasto.

4 Do ciasta wlej masło i spirytus, wyrób je, przykryj ściereczką, odstaw na 60-90 min.

5 Ciasto znów wyrób, rozwałkuj na 1,5 cm, szklanką wycinaj kółka. Ułóż je na stolnicy oprószonej mąką, przykryj, odstaw na 40 min.

6 W rondlu rozgrzej olej. Usmaż pączki, osącz na papierowym ręczniku. Kiedy przestygną, za pomocą szprycy cukierniczej nadziej je dżemem, a potem polukruj.

czas przygotowania: 70 min, ilość porcji: 12, cena za porcję: 1,20 zł

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.