Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Pączki z dziurką w lukrze

Składniki na 12 porcji: ● 3 szkl. mąki orkiszowej ● 100 ml mleka roślinnego ● 7 g drożdży instant ● 2 łyżki cukru trzcinowego ● łyżeczka ekstraktu waniliowego ● pół łyżeczki soli ● szkl. purée z batatów ● pół szkl. oleju kokosowego; LUKIER ● śmietanka z mleka kokosowego ● 1/4 szkl. cukru

1. Składniki poza purée i olejem zmiksuj.

Reklama

2. Dodawaj po łyżce purée z batatów i zagniataj do czasu, aż ciasto będzie elastyczne. Wtedy dokładaj po łyżce oleju i ugniataj, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Oprósz je mąką i odłóż na godzinę.

3. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka z dziurką. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia, po czym piecz kwadrans w temp. 180°C.

4. Pączki polej lukrem.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.