Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (08:05)

    Pełnoziarniste dukaty

Składniki na 8 porcji: 15 dag masła, 9 dag cukru trzcinowego, 20 dag mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000, 2 żółtka, 4 dag jagód goji, 4 dag ziaren słonecznika.

Reklama

1. Mąkę przesiej do miski przez rzadkie sito. Wymieszaj z cukrem trzcinowym, następnie dodaj masło i żółtka. Szybko wyrób kruche ciasto (najlepiej ręcznie). Posyp je jagodami goji i ziarnami słonecznika, zagniataj razem, aż dodatki równomiernie rozejdą się po cieście.

2. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm. Szczelnie zawiń go w folię spożywczą, włóż na 40-50 min do lodówki, by stężało.

3. Po wyjęciu z lodówki odwiń ciasto z folii, ułóż na stolnicy lub blacie kuchennym. Ostrym nożem pokrój na plastry o grubości około półtora centymetra (nie powinny być zbyt grube).

4. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach ułóż na niej dukaty. Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C. Blachę wstaw do piekarnika na mniej więcej 14 min. Po wyjęciu ułóż dukaty pojedynczą warstwą na czystej lnianej ściereczce, poczekaj, aż zupełnie wystygną.

Można je przechowy wać przez tydzień, najlepiej w szczelnie zakręconym słoju lub blaszanej puszce.

Przepis przysłała Sandra Siebert z Lubonia

Relaks

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.