Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Pierniki z kardamonem

Składniki: 18 dag mąki, 8 dag cukru kryształu, 1 jajko, 2 łyżki masła, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 4 dag naturalnego miodu, cukier puder do posypania

30 sztuk, czas 90 min; porcja – 40 kcal, cena 30 gr.

Reklama

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier kryształ, żółtko, miękkie masło, sodę oczyszczoną oraz zmielony kardamon. Na koniec wlej naturalny płynny miód.

2. Z przygotowanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij i ponownie zagnieć. Rozwałkuj na płat o grubości ok. 3 mm. Foremką w kształcie gwiazdek (lub inną) wycinaj nieduże pierniczki.

3. Pierniczki rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Posmaruj je białkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 30 minut. Zdejmij z blachy, wystudź. Posyp obficie cukrem pudrem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 20 dag kremu typu nutella, 3 łyżki siekanych migdałów, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżki likieru kawowego, 8 łyżek wiórków czekoladowych. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.