Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Piernikowe muffinki

Składniki na 24 porcje: 13 dag mąki żytniej, 6 dag mąki pszennej, proszek do piecz., soda, sól, 1 op. przyprawy do piernika, 3 jajka, 200 ml oleju, 25 dag cukru trzcinowego, 50 dag gotowanych buraków, po 20 dag mascarpone i kremówki, kakao, cukier puder.

1 Obie mąki przesiej do miski razem z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody oczyszczonej. Dodaj szczyptę soli oraz 2 dag naturalnego gorzkiego kakao. Wsyp przyprawę do pierników. Wymieszaj sypkie składniki.

2 Do osobnej miski wbij jajka, rozkłóć. Wlej olej. Dodaj cukier trzcinowy, zmiksuj. Ugotowane i obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodaj do masy jajecznej, połącz.

Reklama

3 Masę z burakami przełóż do sypkich składników, wymieszaj. Przy- gotuj formy na muffinki, wyłóż je papilotkami. Napełniaj do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 st.

4 Upieczone muffinki wyjmij, pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj krem. Serek mascarpone (lub inny tłusty serek kanapkowy) zmiksuj na gładką masę. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj do smaku cukier puder. Słodką bitą śmietanę wmieszaj do serka, połącz.

5 Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj porcje kremu na ostudzone muffiny piernikowe. Gotowe ciasteczka posyp naturalnym kakao (ewentualnie cynamonem).

czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 80 gr

Świat kobiety
Więcej na temat:muffinki

Zobacz również

  • Składniki na 16 sztuk: 10 dag masła, 200 ml mleka, 40 dag mąki, szczypta soli, 2 dag drożdży, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 10 dag posiekanych pistacji, tłuszcz do foremek,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.