Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Piramidki z musem czekoladowym

Składniki na 6-8 porcji. Ciastka: 10 dag mąki owsianej, po 2 łyżki słonecznika, posiekanych orzechów włoskich, pestek z dyni i płatków migdałowych, 10 dag drobnego cukru, 5 dag masła, 1 duże jajko, po szczypcie proszku do pieczenia, imbiru, cynamonu i soli. Mus czekoladowy: 15 dag ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao, 90 ml mocnej kawy, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 2 duże słodkie jabłka, np. champion, 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki żelatyny.

Reklama

1. Ciastka: zmiksuj na miazgę słonecznik, orzechy, pestki dyni i płatki migdałowe. Wymieszaj z mąką, proszkiem i przyprawami. Domieszaj cukier, stopione masło i roztrzepane jajko, zagnieć. Ciasto przykryj, odstaw na ok. 20 minut. Następnie rozwałkuj między kawałkami folii spożywczej, wytnij kółka. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 10 minut w 175°C. 2 ciastka odłóż.

2. Mus: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wlej kawę. Ostudź, domieszaj żółtka. Białka ubij z cukrem, połącz z masą. Nałóż mus na ostudzone ciastka, chłodź 2 godz. Jabłka pokrój w kostkę i zagotuj z cukrem.

Żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. wody, wlej do jabłek. Gdy zacznie zastygać, nałóż na mus. Odłożone ciastka pokrusz, posyp piramidki.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10 sztuk: 10 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 2 duże jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 125 ml wody, 1 budyń śmietankowy, 250 ml mleka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.